Tour de France Stuen 26-50
Besøg vores Tour de France stue. En hyldest til verdens hårdeste cykelløb, de store helte, de store tabere, stjernerne & vandbærerne. Stuen er fyldt med billeder og fantastiske historier om det mytiske og legendariske cykelløb. Se vores displays af souvenirs, flasker, cykelkasketter osv. Tag en spændende virtuel rundtur. Alle billeder er nummererede og du kan læse historierne om hvert billede her på hjemmesiden.
nr. 26
Christian Christensen
Christian Christensen var den første dansker der deltog i TDF i 1913, han stillede op for sig selv og således ikke var en del af et hold. Hans eneste betaling for at deltage i løbet var derfor blot de 10 franske franc, som de fik til kost, indkvartering og reparationer. Derudover fik de som bonus 10 Continental dæk, som de kørte rundt med omkring halsen. I den 11. udgave af Tour de France skulle rytterne ud på 15 etaper, der alle var mere end 300 kilometer og tilbagelagde en samlet distance på godt 5300 km. På 13. etape kom CC sammen med franskmanden Camille Mathieu på afveje og kørte på et tidspunkt forkert og fortsatte i flere timer, inden de opdagede fejlen. Mathieu stod af og fortsatte ikke videre, men fynske Christensen ville det anderledes. Han fandt tilbage til ruten og fuldførte etapen. Alle tidtagere og officials var på dette tidspunkt taget hjem, så Christian Christensen var faldet for tidsgrænsen og dermed ude af løbet. Den stædige dansker havde dog sat sig for at gennemføre løbet, så han kørte også de efterfølgende etaper, dog uden at få registreret en officiel tid og uden at blive økonomisk kompenseret med de 10 daglige franc. Han kørte samtlige 5287 kilometer (og lidt til) af 1913-udgaven af Tour de France, men har ikke gennemført i de officielle optegnelser. Han kørte aldrig TDF igen.
nr. 27
Hans Edmund Andresen
Hans Edmund Andresen blev den første dansker der gennemførte TDF. Sammen med Kaj Allan Olsen, Fritz Ravn og Eluf Dalgaard fik Andresen plads på det internationale hold, som bestod af portugisere, irere, østrigere og britter. I 1958 kørte rytterne på nationale hold som udgangspunkt. Ikke i firma-sponsorerede hold som vi kender det i dag. Hvert hold bestod af 12 ryttere, i dag er det otte. De fire danskere stillede op under beskedne kår. Kun et par ekstra cykler på en lastvogn. Andresen havde to cykler og brugte i modsætning til de andre ryttere det samme udstyr til både almindelige etaper og enkeltstarter. De fik en enkelt følgebil med en soigneur, hollænderen Piet van der Heyden, og en dansk træner, Henry Pedersen, med. De danske ryttere udgik dog en efter en og efter 15. etape, var kun Andresen tilbage, han fik efterfølgende en flot 5. plads på 17. etape af de i alt 24 etaper. Rytterne havde ingen hviledage dengang. På sidste etape kørte Andresen ind på den gamle velodrome på Parc des Princes i Paris, som var afslutningen på løbet de første mange år, som nummer 62. Godt 40.000 tilskuere modtog rytterne i Paris, og avisen ”France Soir” lavede sin egen hyldestartikel til den bedrøvede mand, “l’homme triste”. Det var der alene en grund til, han talte ikke fransk og kommunikerede dermed ikke med nogen. Den første dansker havde fuldført Tour de France.
nr. 28
Chris Anker Sørensen
Han blev i 2012 hyldet på podiet i Paris som vinder af angrebskonkurrencen. Den mest angrebsivrige rytter gennem hele TDF. Han sluttede det år på en fornem 14. plads sammenlagt. Han kørte i alt 5 TDF og efter endt karriere blev han en skattet medkommentator under TDF fra 2017-2021. Chris Anker Sørensen døde ganske tragisk d. 18. september 2021 i Belgien, hvor han skulle have dækket VM i Cykling for TV2. Han blev ramt af en varevogn under en cykeltur og døde efterfølgende af sine kvæstelser.
nr. 29
Jesper Skibby
Billedet her er fra Èvreaux hvor han vandt 5. etape af 1993 udgaven af TDF. Han rykkede uimodståeligt fra feltet af leadoutfolk og sprintere og holdt hele vejen til mål. Han deltog i TDF 11 gange, hvilket er rekord, som han i øvrigt deler med Jacob Fuglsang. Han var den første dansker til at vinde etaper i alle de tre store løb; Tour de France, Vuelta a España og Giro d’Italia.
nr. 30
Miguel Indurain & Cladio Chiappucci
Indurain vandt Tour de France fem gange fra 1991-1995 og tangerede dermed Jacques Anquetil, Eddy Merckx og Bernard Hinault. Indurain er dog den første og hidtil eneste, der har vundet alle sine fem sejre i træk. Indurains kørestil i etapeløb, ligesom Jacques Anquetil, var at lægge afstand til sine konkurrenter med sin stærke enkeltstart, hvorefter defensiv kørsel i bjergene bragte ham til Paris på førstepladsen. På billedet ses han sammen med en af hans stærkeste rivaler, især i bjergene, Claudio Chiappucci. Billedet er fra Alpe d`Huez d. 19. juli 1992, det år hvor Chiappucci blev nr 2 og vandt den prikkede bjergtrøje. Han vandt i alt 3 etapesejre i sin Tour de France karriere.
nr. 31
Marco Pantani & Lance Armstrong
Billedet her er fra 11. etape, d. 13. juli 2000, til Mount Ventoux, hvor Marco Pantani tog eller måske nærmere fik sejren på det mytiske bjerg. Lance Armstrong havde trukket den lille italiener hele vejen op af bjerget og lige inden målstregen rettede Armstrong sig op og lod Pantani glide forbi til endnu en flot sejr. En gestus der fik Jørgen Leth til at udbryde at ”dette bringer Armstrong helt op blandt de største”- ”op blandt navne son Eddy Merchx og Charly Gaul”. Efter etapen udtalte Eddy Merchx ”Jeg forstår ikke Lance Armstrongs gestus. Jeg kan godt lide ham, og det ved han godt. Men jeg ville aldrig have overladt sejren til Pantani. Man sælger ikke bare en triumf på Mount Ventoux” Det var som en genopstandelse fra Pantani som 4 dage senere igen vandt en stor bjergetape til Courchevel. De to etapesejre var dog alt Pantani fik med fra Tour de France det år. Det blev samtidig Pantanis farvel til Touren. Han vendte aldrig tilbage igen.
nr. 32
Jacques Anquetil & Raymond Poulidor
Billedet her er fra d. 12. juli 1964 på 20. etape, her sidder de to franskmænd skulder ved skulder her i Massif Central. Anquetil til venstre og Poulidor til højre, de er på vej mod etapens afslutning på toppen af Puy-de-Dôme. Det er en af tour historiens mest tætte og intense kampe. Før etapen førte Anquetil med bare 56 sekunder til Poulidor. De stolte franskmænd drev sig begge denne dag langt ud over fornuftens og kroppens grænser. De sad begge med låste blikke og med sveden drivende af hele kroppen og som etapen skred begyndte løbets toer at lægge afstand til føreren som efterhånden sad ligbleg og så Poulidor forsvinde i horisonten. Foran dem lå de to spanske klatrere Jiménez som vandt etapen og Bahamontes, som lå tre’er i klassementet, blev toer 11 sekunder efter. Poulidor kom i mål yderligere 46 sekunder efter Bahamontes og så var alles øjne rettet mod føreren af løbet, den på det tidspunkt 4 dobbelte Tour vinder Anquetil. Han kom i mål fuldstændig udmattet 42 sekunder efter Poulidor. Han faldt halvt bevidstløs i armene på sine holdledere mens han stønnede svagt ”Hvor meget”… ”Du fører stadig med 14 sekunder,” svarede hans Sportsdirektør Géminiani… ”Nå, men det er 13 mere end jeg har brug for” var Anquetils respons. Et fantastisk tæt løb som Anquetil 2 dage senere vandt og blev femdobbelt TDF vinder, med bare 55 sekunder ned til Poulidor efter 4504 km over 22 etaper. En af historiens tætteste og smukkeste dueller. Det lykkedes aldrig Raymond Poulidor at vinde TDF men han erobrede 7 podiepladser fra 1962-1974.
nr. 33
Bernard Hinault & Greg Lemond
Billedet her fra en af de helt store dueller i Tourens historie. På billedet fra 18. etape d. 21. juli 1986 fra Briancon til Alpe d´Huez, sidder franske Bernard Hinault foran sin holdkammerat amerikanske Greg Lemond. Forklædt som holdarbejde trækker Hinault, Lemond eller han forsøger at slide ham op.
Forhistorien er fra 1985, hvor et internt opgør på La Vie Claire mandskabet gjorde at den stærke amerikaner blev tvunget til at vente på den franske kaptajn og blev snydt af sportsdirektør Paul Köchli der løj om tidsintervallet imellem de to. Lemond rasede ved den lejlighed til fransk TV: ”Köchli fik mig til at tabe denne Tour på et tidspunkt hvor jeg kunne have vundet den”. Der blev lavet en aftale om at Lemond hjalp Hinault til sejr nr. 5 i 1985 mod at Hinault skulle hjælpe Lemond til sejr i 1986.
Tilbage til billedet fra 1986 på Croix-de-Fer på vej mod Alpe d´Huez, hvor det for alvor gik op for Lemond, at den aftale han havde indgået året forinden, nu blev brudt. Hinault forsøgte at slide amerikaneren op og gjorde igennem hele løbet alt for at genere Lemond. Hinault vandt etape til Alpe d´Huez, hvor de dog smilende kørte hånd i hånd over målstregen. Hinault måtte erkende at Lemond var den stærkeste og han vandt nogle dage senere sin første Tour de Francesejr, med et forspring på 3 minutter og 10 sekunder til Hinault. Det blev franskmandens sidste Tour. Men Greg Lemond tilgav aldrig Bernard Hinault og den opførsel han havde vist igennem hele løbet. De to talte aldrig sammen igen efter TDF 1986. Lemond vandt igen TDF i 1989 og 1990.
Forhistorien er fra 1985, hvor et internt opgør på La Vie Claire mandskabet gjorde at den stærke amerikaner blev tvunget til at vente på den franske kaptajn og blev snydt af sportsdirektør Paul Köchli der løj om tidsintervallet imellem de to. Lemond rasede ved den lejlighed til fransk TV: ”Köchli fik mig til at tabe denne Tour på et tidspunkt hvor jeg kunne have vundet den”. Der blev lavet en aftale om at Lemond hjalp Hinault til sejr nr. 5 i 1985 mod at Hinault skulle hjælpe Lemond til sejr i 1986.
Tilbage til billedet fra 1986 på Croix-de-Fer på vej mod Alpe d´Huez, hvor det for alvor gik op for Lemond, at den aftale han havde indgået året forinden, nu blev brudt. Hinault forsøgte at slide amerikaneren op og gjorde igennem hele løbet alt for at genere Lemond. Hinault vandt etape til Alpe d´Huez, hvor de dog smilende kørte hånd i hånd over målstregen. Hinault måtte erkende at Lemond var den stærkeste og han vandt nogle dage senere sin første Tour de Francesejr, med et forspring på 3 minutter og 10 sekunder til Hinault. Det blev franskmandens sidste Tour. Men Greg Lemond tilgav aldrig Bernard Hinault og den opførsel han havde vist igennem hele løbet. De to talte aldrig sammen igen efter TDF 1986. Lemond vandt igen TDF i 1989 og 1990.
nr. 34
Laurent Fignon & Greg Lemond
Billedet her er fra 1989. Den 76. udgave af Tour de France. Her i 200 året for den Franske Revolution. Det skulle blive historiens tætteste udgave af Touren. Amerikanske Greg Lemond fra ARD-holdet var 50 sekunder efter Franske Laurent Fignon Fra Super-U holdet, før den afsluttende enkeltstart ind til Paris. Han kørte en af de hurtigste enkeltstarter Touren havde set. Han kom som den første nogensinde med sit aerodynamiske og højteknologiske udstyr; fantomhjelm, triathlon-styr og pladehjul og vandt etapen med 58 sekunder og dermed løbet samlet, bare 8 sekunder foran Fignon. Løbet havde været én lang tæt duel imellem Greg Lemond, som erobrede den gule trøje efter 5 etape enkeltstarten i Rennes, som han vandt 56 sekunder foran Fignon. Laurent Fignon fra Super U-holdet erobrede den fra Lemond efter 10. etape til Superbagnéres og var nu 7 sekunder foran Lemond. Han beholdte trøjen hen over den franske nationaldag, Bastilledagen d. 14. juli men måtte den 17. juli, efter 15. etape til Orciéres-Merlette, igen overlade trøjen til Lemond. Han var nu 40 sekunder foran Fignon. 2 dage senere, på 17. etape til det legendariske bjerg Alpe d´Huez, tilbageerobrede Fignon trøjen. Han havde set svaghedstegn hos amerikaneren og angreb ham på det mytiske bjerg. Det endte med at han tog den gule trøje og havde efter etapen et forspring på 26 sekunder. Det udvidede han til 50 sekunder over de næste 3 etaper og så blev det hele afgjort på den famøse sidste etape, enkeltstarten til Paris hvor Lemond så endeligt erobrede trøjen med de bare 8 sekunder. Dette efter 87 timer, 38 minutter og 35 sekunder i sadlen, hvor der blev kørt 3285 kilometer. Det var indtil løbet i 2023, foreløbig sidste gang at Touren blev afsluttet med en enkeltstart.
nr. 35
Michael Rasmussen, Thor Hushovd & Lance Armstrong
Billedet her er af de tre trøjevindere i Tour de France 2005. Danske Michael Rasmussen vandt den prikkede bjergtrøje for første gang. Norske Thor Hushovd vandt den grønne pointtrøje for første gang & amerikanske Lance Armstrong vandt løbet og den gule trøje for 7. og sidste gang. I øvrigt 7 sejre i træk fra 1999-2005.
nr. 36
Mikkel Norsgaard Bjerg
Mikkel Norsgaard Bjerg som kører for UAE Team Emirates. Har deltaget i Tour de France 3 gange og har været en meget vigtig hjælperytter for Pogacar under hans 2 TDF sejre. Hans største sejr som professionel er etapesejren på 4. etape af Critérium du Dauphiné. Han har haft fantastiske resultater i ungdomsårene, bl.a under VM i landevejscykling 2016 i Doha tog han sølvmedaljen, efter amerikanske Brandon McNulty ved enkeltstarten for juniorer. I 2017 tog Bjerg først EM-sølv ved enkeltstarten for U23-ryttere under EM i landevejscykling i Herning, før han én måned senere blev U23-verdensmester i enkeltstart under VM i landevejscykling i Bergen. En imponerende præstation som han gentog i 2018 og 2019. Han blev i 2021 gift med den professionelle cykelrytter Emma Norsgaard.
nr. 37
Magnus Cort
22. juli 2018 opnåede Cort sin karrieres hidtil største triumf, da han vandt 15. etape i Tour de France efter at have deltaget i et større udbrud sammen med bl.a. landsmanden og holdkammeraten Michael Valgren. I 2022, da der var Grand Depart i København, skrev han historie ved at vinde de første bjergspurter på 2., 3. og 4. etape og derved den første rytter i historien til at vinde de 11 første bjergspurter i kampen om den prikkede bjergtrøje i Tour de France. Dermed slog han Federico Bahamontes rekord fra 1958, hvor han vandt løbets første syv bjergspurter. Han kørte i bjergtrøjen fra 2. til 8. etape, og var to gange blevet kåret til den mest angrebsivrige rytter. Da løbets 10. etape skulle afgøres, kom Cort først over målstregen.
nr. 38
Mogens Frey
Frey kørte på Frimatic holdet og blev den første dansker til at vinde en etape i TDF. Etapesejren kom på 9. etape til Mulhouse d. 5. juli 1970. Her besejrede han sin egen holdkaptajn, Joaquim Agostinho, der ganske vist kom først over målstregen, men straks efter blev diskvalificeret for at sætte hænderne på Mogens Freys styr og dermed holde ham tilbage i spurten. En kæmpe skandale og der blev efterfølgende et iskoldt forhold mellem Frey og Agostinho. Det var ikke kun den portugisiske holdkaptajn, som blev en smule harm over danskerens etapesejr. Frey blev en hadet mand i Portugal i mange år derefter. Men han var ligeglad, han vandt den første danske etapesejr i TDF.
nr. 39
Kasper Asgreen
I 2019 deltog Kasper Asgreen for første gang i verdens største cykelløb, Tour de France. Her skulle han være hjælperytter for holdets store stjerner som Elia Viviani og Julian Alaphilippe. Alligevel fik han selv muligheden for at køre om etapesejre, og på 17. etape endte han på andenpladsen efter Matteo Trentin. Han har deltaget i TDF 5 gange og vandt i 2023 d. 20. juli, 18. etape til Bourg-en-Bresse, en etape jeg selv overværede live og det var dagen hvor TV2 holdt stor Danskerfest ved 2 km porten. ”Danskerporten” og sikke en fest det blev.
nr. 40
Matti Breschel
En typisk endagsrytter, som dog kørte Tour de France 2 gange i 2010, hvor han fik en flot 8. plads i spurten på Champs Ellysse og så igen i 2016.
nr. 41
Jacob Fuglsang
I 2010 kørte Jakob Fuglsang sit første Tour de France, hvor han kørte for Bjarne Riis’ hold Team Saxo Bank. Her hjalp han sin holdkammerat, Andy Schleck, til den samlede sejr. Billedet her er fra 12. etape i 2015 til Plateau de Beille, hvor han blev nr. 2. Han har deltaget i TDF 11 gange, hvilket er rekord for en dansker. En rekord han deler med Jesper Skibby i øvrigt. Som bedste resultat sluttede han som nr. 7 i 2013 og han vandt aldrig en etape.
nr. 42
Michael Mørkøv
Mørkøv kørte i 2012 sit første Tour de France. Fra starten gjorde han opmærksom på sig selv ved at vinde den prikkede bjergtrøje på 1. etape. Også på de to næste etaper tog han point til denne trøje, som han blot er den tredje dansker, der har båret (efter Bjarne Riis og Michael Rasmussen). Han har i alt deltaget i Tour de France 8 gange. Han er en af Danmarks mest vindende Baneryttere og har bestemt også fundet sin plads i landevejsfeltet ved at være en af verdens bedste leadout-ryttere for de store sprintere.
nr. 43
Jens Veggerby
Jens Veggerby deltog i TDF 2 gange i 1988 og 1989 uden de helt store resultater. Han vandt ikke mange løb som landevejsrytter. Til gengæld havde han stor succes på cykelbanerne og vandt bl.a en hel del 6-dagesløb i sin karriere tit sammen med Jimmy Madsen, men også et enkelt med Rolf Sørensen. Han blev også verdensmester i motorpace på bane i 1993.
nr. 44
Jesper Worre
Jesper Worre deltog i en enkelt TDF i 1989 uden nogen synderlige resultater. Vandt en etape i Vuelta Espana i 1990 og fik en samlet 15. plads i Giro d´Italia i 1986. Han vandt Post Girot Open i Sverige i 1988, Post Danmark Rundt i 1986. Han har fra 1999 og frem til 2009 været ansat som direktør og sportschef i Danmarks Cykle Union (DCU) og har fra 1997 til og med løbet i 2019 været løbsdirektør for Post Danmark Rundt, nu PostNord Danmark Rundt.
nr. 45
Peter Meinert
Peter Meinert deltog i TDF i alt 5 gange og som den store temporytter han var, var han altid Hjælperytter, bl.a for en af tidens store stjerner Lance Armstrong. Hans bedste resultat i Grand Tours er en samlet 20. plads i Vuelta a Espana 1996. Han stoppede sin aktive karriere i 2000 pga. sygdom, og fortsatte derefter som assisterende sportsdirektør på det danske hold Team Fakta, hvor han hidtil havde haft en form for kaptajnrolle.
nr. 46
Nicki Sørensen
Nicki Sørensen vandt en flot etapesejr i TDF d. 16. juli 2009. Her sejrede han flot på 12. etape til Vittel. Først kørte han alene op til en udbrydergruppe på 6 ryttere. Da der manglede 22 km af etapen rykkede Sørensen fri og det var kun franskmanden Sylvain Calzati, der kunne følge danskeren. De to kørte alene i 17 km indtil de var ved at blive indhentet af forfølgerne. Da forspringet var under 10 sekunder og der manglede 5 km, rykkede Nicki endnu engang. Denne gang kunne Calzati ikke følge med, og Nicki Sørensen kørte alene over målstregen, 47 sekunder foran resten af udbrydergruppen. En smuk, smuk sejr. Det er derudover blevet til en etapesejr i Vuelta Espana i 2005 og fire danske mesterskaber i linjeløb i 2003, 2008, 2010 og igen i 2011.
nr. 47
Michael Valgren
Michael Valgren har deltaget i TDF 7 gange fra 2015-2021 uden helt at få et stort resultat. Til gengæld vandt han forårsklassikeren Amstel Gold Race og Omloop Het Nieuwsblad i 2018, og Valgren vandt desuden PostNord Danmark Rundt i 2014 og 2016. Han har også en Bronzemedalje fra VM i 2021 på CV’et.
nr. 48
Johnny Weltz
har deltaget i TDF 4 gange i 1988, 1990, 1991 og 1992. Han blev den første dansker til at vinde en bjergetape, da han d. 21. juli 1988 vandt 19. etape til Puy de Dôme.
nr. 49
Jacob Pihl
Jacob Pihl deltog i TDF 4 gange fra 2001-2004 og d. 18. juli 2003 opnåede Jakob Pihl sit hidtil bedste resultat i Tour de France, da han krydsede målstregen som vinder af 10. etape til Marseille. Han vandt bl.a Paris-Tours i 2002, det danske mesterskab i linjeløb i 2001, Post Danmark Rundt 2002 og CSC Classic 2003. Han blev i 2002 kåret som årets rytter i Danmark.
nr. 50
Michael Blaudzun
Dansk, dygtig hjælperytter, der kørte i alt 3 TDF uden de helt store resultater. Han kørte i sin karriere for store hold som Rabobank, Telekom og sluttede med 10 år på de danske hold Team Jack & Jones samt CSC. Han fik gode sejre i etapeløb som International Hessen Rundfart i 2001 og Sverige Rundt i 1996. Han er i øvrigt søn af den tidligere cykelrytter, OL bronzevinder, Verner Blaudzun.